середу, 28 травня 2014 р.

Це щастя й радість, що довкіл лунає

                        
Доброго теплого дня в бібліотеці-філії №9 зібралися дорослі і маленькі  на свято  до  Дня захисту дітей.
 Адже діти — це цвіт Землі, майбутнє нашої країни і кожного з нас, найдорожчий наш скарб, безмежна радість і щастя. Приходять діти у світ зовсім маленькими і безпомічними, а ми, дорослі, повинні їх виростити, огорнути затишком і теплом, щирою ніжністю, батьківською турботою і великою та святою материнською любов’ю.

Колектив бібліотеки разом з нашими волонтерами підготовили цікавий бібліомайданчик: огляд книжкової виставки «І книги теж справляють іменини»,казкову вікторину, багато веселих , цікавих розваг і конкурсів, діти «малювали»  Україну.

 Не обійшлося без сюрпризів , пройшов дощик із солодощів, який приємно вразив всіх учасників свята.
Ми маємо захистити дітей від життєвих незгод, страждань, хвороб і війн, створити всі умови, щоб виросли діти добрими, світлими, щирими і сердечними.  Саме такими ми хочемо  бачити своїх дітей.



неділю, 25 травня 2014 р.

Прикрасили бібліотеку

                          
 Серед  символіки,  широко використовуваної  українським  народом у повсякденному  житті, а нині несправедливо  призабутої,— символіка використання квітів.  Тому ми і вирішили прикрасити фасад нашої бібліотеки
чудовими  квітами.
Калина — символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов'язують її назву із сонцем, жаром, паланням. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку  якого птахи  їдять  ягоди  і приносять людям  вісті,  іноді  з потойбіччя.
Калина  символізує  материнство: кущ — сама  мати; цвіт,  ягідки — діти. Це також  уособлення  дому, батьків,  усього  рідного. Калина — український символ  позачасового  єднання  народу: живих  з тими,  що відійшли в потойбіччя і тими, котрі ще чекають на своє народження. Калина уособлює й саму Україну. Як символ Батьківщини, вона «проросла» в гімнові січових стрільців:
Ой у лузі червона калина похилилася,
Чогось наша славна Україна зажурилася,
А ми тую червону калину підіймемо.
А ми нашу славну Україну розвеселимо!

 СОНЯШНИК - символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він - чи не найсильніший серед квітів...Соняшник знайшов своє місце під Сонцем. І не міг не знайти, бо постійно орієнтується на небесне Світило - повертає за ним свою схожу на Сонце голову. Тож Сонце його не засліплює, а це означає, що він не боїться осліпнути від успіхів чи досягнень...

Крім цього соняшник символізує Батьківщину: як соняшник повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни. Як Сонце для соняшника - єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Батьківщина - єдина і найвища  цінність. Саме нашу  Кіровоградську землю   називають  краєм соняшників!


суботу, 24 травня 2014 р.

Запрошуємо на іменини


                          
Кожне творіння на землі має дату свого народження, час, коли воно з'явилося на цей світ, будь то людина або те, що створено її руками: геніальний винахід, фільм, що став класикою світової кінематографії, або книга, що їй автор віддав свою душу та серце. Книга, створена завдяки неймовірним зусиллям думки, яскравій уяві, знанню людських характерів, вмінню орієнтуватися у часі  і просторі,  книга, що здатна зберігати труд свого творця десятки і сотні років.
 Багато художніх творів українських та зарубіжних письменників відзначають свій ювілей у 2014 році.
 Виставка «І книги теж справляють іменини»  експонується  в книгозбірні філії№9. Нам усім випала чудова нагода поновити в пам’яті ідеї цих творів, а тим, хто їх ще не читав, прочитати і насолодитися справжніми
фоліантами.  
 Окремий розділ присвячений дитячій літературі, і дуже подобається нашим
дітям,  вони із задоволенням рахують: «А скільки, це книжечці років?» 
І який же день народження без чаювання з солодощами!Смакуємо!

 Всіх, хто бажає разом з нами відзначити славні ювілеї улюблених книг, чекаємо
 в нашій бібліотеці!


суботу, 17 травня 2014 р.

Книжкова лікарня

                                        
З книг діти черпають інформацію про оточуючий їх світ, всесвіт, уявлення про добро і зло, про правила поведінки в соціумі,  книга має великий виховний вплив на формування духовної культури особистості.
Саме бібліотеці  належить велика просвітницька робота у прилученні  підростаючого покоління до духовної спадщини через виховання інтересу до книги. Навчити дитину любити книгу, сприймати її як невичерпне джерело пізнання світу, знань і мудрості народної - головне завдання нашої бібліотеки.
Скоро літо,багато вільного часу і саме це спонукало  відкрити роботу  «книжкової лікарня» в філії№9.
Яка гігієна у наших книжок? Книга, як і людина, має своє життя, вона теж схильна до захворювань, а хворіючи – руйнується.

Всіх цих книжкових хвороб можна уникнути , створивши правильні санітарно-гігієнічні умови зберігання видань. Цим ми зможемо запобігти передчасному старінню своєї книгозбірні. Наші юні помічниці  допомагають нам в цьому,передивляються відбираючи «хворі» книги ,щоб допомогти їм. Складують книги  і  таким чином знайомляться з книжковим фондом. І це їм дуже до вподоби!

середу, 14 травня 2014 р.

                 

   Іриси в садовому дизайні використовувалися дуже давно. Про це свідчить фреска, знайдена на острові Крит. Її вік близько 4 тисяч років. Дуже цікаво влаштована  сама квітка даної рослини.
Її  пелюстки розгорнуті так, що будь-яка їх деталь буде видна неозброєним оком.  Пелюстки  мають  особливу  будову  шкірочки, що забезпечує мерехтіння і  їх  сріблястий  відлив під косими променями сонця.

.                                                        Легенда про півники
  Жили собі дід та баба. Обоє дуже любили квіти. Біля хати баба розводила силу-силенну квітів: і червоні півонії, і зірчасті айстри, і ще всякі-превсякі. Прийде  неділя,  посідають  старенькі  та й милуються  квітками. Дітей своїх не мали, то квіти  їм  утіхою  були. Та от минули роки . дід ще більше постарів, знесилів, а баба вже  й померла. Журиться  старий: дружини  немає і з квітами  без її добрих  рук не впоратись.
   Коли це якось навесні бачить: біля хати щось буйно зазеленіло, а потом зацвіло синьо- синьо. Дивиться дід: зроду таких квітів не бачив. Не ходив коло них, не доглядав - вони цвітуть. Наступної весни ці квіти зацвіли ще краще. І зрозумів старий: це дружина вість посилає, щоб утішити його, розвеселити. Розповів старий про це сусідам, а заодно й квітами поділився. Відтоді й оселилися у квітниках  півники, бо  це про них легенда  така  в народі  ходить. Догляду  їм особливого не треба, до грунту теж невибагливі. Зате кожної весни звеселяють  зір  щирою  синьою  усмішкою  іриси,касатики,   або як називаємо ми їх,  півники.

Звіт для конкурсу на кращу при бібліотечну територію.14. 05.2014

суботу, 10 травня 2014 р.

Книга незвичайна - книга віртуальна

                     
Урок-відкриття саме під такою назвою  провели  бібліотекарі  філіалу №9  для учнів 1 класу ЗОШ №15  
І дійсно цей захід став для маленьких школярів - відкриттям!  Бо спочатку, намагаючись відповісти на запитання: "Що означає слово віртуальна?"Діти здивовано перешіптувалися від нерозуміння, знизуючи плечима.  Куди краще  їм  знайома  звичайна,  традиційна  друкована книга.



 З великим  захопленням  хлопчики і дівчатка  розглядали  найбільшу за розміром  книгу у нашій бібліотеці та порівнювали її з найменшою.. Читанням та розгляданням таких книг можна насолодитися  в нашій бібліотеці. . Не вірили, аж  поки не побачили на власні очі, що є книги, які говорять - звукові книги .
Домовились зустрітись знову, щоб дізнатися ще більше!

вівторок, 6 травня 2014 р.

                                                       Вони квітнуть нам  радість
 Кімнатні рослини – це невід’ємна частина нашого життя. Можливо, на підсвідомому рівні ми, таким чином, тягнемося до природи. В філії №9 кімнатні рослини  всюди ,в фойє, на підвіконнях, книжкових полицях.


 
Жінки завжди любили квіти, а їх хлопцям доводилось  робити букети з квітів і дарувати своїм коханим. Раніше вони збирали їх у полях і луках, плели з них вінки, складали букети і приносили в своє житло. 

Складання букетів і розведення кімнатних рослин  заняття, яке вимагає певних знань і навичок. У пізнанні мистецтва квітникарства нам допомагають  спеціальні книги, а також деякі корисні поради та рекомендації цікавого сайту.

 
Раз на місяць справжні любителі квітів,наші помічники , влаштовують для наших квітів «лазню».  Обприскують їх з пульверизатора, лійки, миють листя,культивують. Дітям  подобається догляд за кімнатними квітами. З часом ця традиція перетворилася на невід’ємне заняття  наших дівчаток.


понеділок, 5 травня 2014 р.

 Маки червоні- символ Перемоги
Ці квіти- кров загиблих на війні
І матері сіють маки червоні
На могилках своїх юних синів
Маки червоні на вітрі палають,
Нам,нагадавши про ті страшні дні,
Маки червоні тихо ридають,
Низько схиливши голівки свої.


Квітне бузок під вікном.
Серед зеленого віття
Скрізь розлилися суцвіття,
Мов фіолетовим сном.
Сонце умите встає.
Ранок привітно сміється.
Дивлюсь у вікна: здається,
Пташка промінчики п’є.
Квітне бузок під вікном,
Навколо затишок сіє
І надихає на мрії…

ВІРШІ ПРОПАХЛИ БУЗКОМ!!! 

ТРАВЕНЬ НАСТУПАЄ,ТАК ВИГЛЯДАЄ
НАША ПРИБІБЛІОТЕЧНА ТЕРИТОРІЯ!!!



четвер, 1 травня 2014 р.

                                  День Перемоги
Нелегке  наше  сьогодення  не може  заступити  радості  приходу  весни, а разом з нею і Дня Перемоги. Цей  день  залишиться   для нас завжди затьмареним  гіркотою  втрат і осяяний сонцем  Перемоги.
Його  наближували,  як могли,  люди,  котрим було  дуже нелегко  в ті воєнні літа і яким  найважче  сьогодні. У  довічному  боргу наше покоління  перед  ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило битв і дожити до  світлого  Дня Перемоги.
Все менше  їх залишається в життєвому строю. Даються  взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи  і бліндажі, голод і холод,  хвороби і рани, їхні груди вкриті  медалями, на скронях - сивина.  Але вони пам'ятають ті страшні часи,  хоча часто  їм  не хочеться про це згадувати. Пам’ятаймо і ми .



«Вони наближали Перемогу…»- книжкова виставка, яку розгорнуто в бібліотеці-філії№9 , присвячена діячам культури, письменникам і поетам  України, що своїми творами підтримували бойовий дух, надихали на героїчні подвиги, підносили патріотизм та мужність народу на фронтах, в тилу  і на окупованих територіях.