вівторок, 24 лютого 2015 р.

Творець українського гімну


                           
4 березня - 200 років від дня народження Михайла Михайловича Вербицького (1815-1870), українського композитора, хорового диригента, священика, громадського діяча, автора Державного гімну «Ще не вмерла Україна» та 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну.

З метою виховання у дітей патріотизму, поваги до історії та державних символів України, враховуючи важливість постаті Михайла Вербицького для розвитку української державності та української культури, бібліотекарі філії №9 провели виховний захід «Творець українського гімну». Якщо пісня — це душа народу, то національний гімн — душа країни. Бібліотекарі  розповіли про життя і творчість  Михайла Вербицького, ім’я якого насамперед асоціюється з мелодією нашого національного і державного Гімну. Як тільки було надруковано вірш Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна», Михайло Вербицький одразу ж взявся за створення музики. Жодному нашому творові української літератури не судилася така велична і ... трагічна доля. Так само, як і його авторам.
Хто зберіг любов до краю
І не зрікся роду,
Той ім’ям не вмре ніколи
В спогадах народу.
Тому ми з вдячністю згадуємо тих, хто нам залишив у спадок цю величну пісню-гімн. Адже гімн – це не тільки національний і державний символ незалежної України, це наша духовна зброя. Національний гімн - перша пісня України. Закінчився захід колективним виконанням Державного Гімну України.


четвер, 19 лютого 2015 р.

Будьмо знайомі -Європа!



2015 рік в Європейському Союзі оголошений «Європейським роком розвитку». З цієї нагоди ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР розпочав формування АЛЬЯНСУ 2015, метою якого буде проведення в Україні - Року Європи
Після Другої світової війни європейські лідери переконалися в тому, що співробітництво і загальні зусилля є найкращим способом забезпечення миру, стабільності і процвітання в Європі.
Процес об’єднання європейських країн почався 9 травня 1950 р. декларацією Роберта Шумана, міністра закордонних справ Франції, який виступив з пропозицією створення наднаціональної організації – Об’єднаної Європи.  
Цей день і став згодом офіційним святом – Днем Європи.
Сьогодні Європейський Союз включає в себе 27 країн.
Європейський Союз має свій прапор, парламент, конституцію, столицю – Брюссель, валюту – євро, гімн – «Ода радості» з 9-ої симфонії Л. Бетховена.
Бібліотекарі філія №9 з учнями школи № 15 провели ерудит-гру «Будьмо знайомі – Європа».
Захід складався з таких частин:
               – Європейський калейдоскоп «Багатолика Європа»
                   – Заочна подорож «Столицями Європи»
                   – Інтелектуальна гра «Європейські асоціації»  
                   Вікторина-мандрівка «Європейські країни»
 Мета заходу - допомогти дітям усвідомити важливість європейського об’єднання, приналежність України до європейської сім’ї народів,- ознайомити учнів з культурою та побутом життя європейських країн, виховувати в учнів повагу до інших народів.

суботу, 14 лютого 2015 р.

"Сам не знаю, де погину..."



Весна у цьому році не звичайна.
Пронизана вона слізьми людей.
Слізьми за тим, хто не вернувсь з Майдану,
Залишивши батьків, родину і дітей.
Всім серцем вірили вони у кращу долю.
За неї ж, й на Майдані полягли.
За українців і за їхню волю,
Своє життя  віддали!
В бібліотеці-філії №9 відбувся захід-реквієм пам'яті Небесної сотні.
Бібліотекарі  разом з дітьми 5-7 класів підготували виступ для учнів школи.
Головним у світі є любов. І люди, яких поминаємо, власне й засвідчили свою безмежну любов до своєї країни, свого народу, до нас з вами.
Вони підняли людей на боротьбу. Сотні проповідей є ніщо у порівнянні з тим, що вчинили для нас ці люди.  Адже їхній вчинок – то велика жертвенна любов, і якщо ми збагнемо це, – не буде поміж  нами зла.
Герої Небесної сотні мають стати прикладом для кожного свідомого українця, що маємо робити все від нас залежне, щоби ті смерті не були марними.  Країна після трагедії стала іншою і потребує реальних змін в усіх сферах життя…  
Власне  заради оновлення країни та нас усіх і віддали  свої життя герої, котрих сьогодні вшановує Україна.
Небесна сотня. Новітні герої України. Вони полягли за нас із вами. Юні, чорноброві хлоп’ята, яким судилося вже стати чорнобривцями, як сказав поет…
Їхній приклад має зупинити й тих, хто нині розпалює  інше протистояння.
Ми сьогодні в скорботі й з великою нашою вдячністю згадуємо Героїв світлої пам’яті Небесної сотні, котрі відтепер постійно споглядатимуть за нами та нашими вчинками.