середу, 18 травня 2016 р.

Україна згадує жертв депортації кримських татар



До 72-ої річниці депортації кримськотатарського народу, в   бібліотеці-філії №9 організовано перегляд літератури «Депортація кримських татар – геноцид нації », де представлено книги. фото, періодичні матеріали про трагедію, коли під час головної хвилі депортації  було виселено 180 014 осіб. Саме у цей день  18 травня 1944 року в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Офіційно причиною депортації вказувалася співпраця деяких кримських татар з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни, незважаючи на те, що представники кримськотатарського народу воювали в лавах Червоної Армії і навіть брали участь у партизанському русі.
 Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Серед померлих за перший рік майже половина - діти до 16 років.

 У 1989 році депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію з Криму 1944 року геноцидом кримських татар.
Новим викликом для кримських татар стала анексія Криму Росією в березні 2014 року. Дехто з них під тиском переслідувань покинув півострів. Іншим російська влада сама заборонила в'їзд на півострів, в тому числі лідерам цього народу Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову.
18 травня ми всі – кримські татари!

Немає коментарів:

Дописати коментар