вівторок, 6 вересня 2016 р.

День Грушевського в бібліотеці

Історія була жорстокою з Україною. Впродовж багатьох століть український народ не раз піднімався на боротьбу з поневолювачами. Море крові пролили наші предки, щоб повернути втрачену державність і невмирущу славу Київської Русі.
У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків, як і не можуть зламати кайдани їх можновладців. До таких велетнів української національної культури, політичної думки і дії останніх двох століть безперечно належить Тарас Шевченко, Іван Франко та Михайло Грушевський.
Але якщо постаті Тараса Шевченка й Івана Франка, хоч і в заідеологізованій ретуші в цілому не підлягали забороні, то Михайла Грушевського, якщо і згадували, то неодмінно з негативними ярликами. Його наукова, культурницька, педагогічна, громадська та політична діяльність неодмінно подавались у викривленому віддзеркаленні.
Безцінні наукові праці М. Грушевського було вилучено з усіх бібліотек, а його бібліографічні раритети поховано у спецсховищах. У листопаді 1991 р. уже в незалежній Україні почався процес повернення його імені українському народові, вітчизняній науці, всьому світові.
І сьогодні Михайло Грушевський - відомий в українській історіографії, автор неперевершеної „Історії України-Руси", творець багатої наукової спадщини, знакова постать української та світової науки, культури, державності.
Хто ж він такий - Михайло Сергійович Грушевський? Яким маємо сприймати його ми?
До 150-річчя від дня народження М. С. Грушевського у бібліотеці-філії №9 проведено захід-вшанування великого українця. Для своїх користувачів бібліотекарі підготували лаконічну та змістовну інформацію, що стосується біографії видатного історика, та його вагомого внеску у формування української держави. Документальний фільм під назвою "Україна - це особистості, які формують обличчя її історії" став візитною карткою на презентації виставки « Історик і будівничий нації».  Презентована книжково-ілюстративна виставка це не тільки вдячна данина поваги до громадського і політичного діяча України, а й прагнення повніше ознайомити читачів з інтелектуальним потенціалом вченого, його життєвим і творчим шляхом. Також запропонували користувачам розглянути питання Всеукраїнського опитування «Михайло Грушевський - український історик європейського значення».

Немає коментарів:

Дописати коментар