пʼятницю, 10 серпня 2018 р.

Цікаві факти про прізвища



Чи знаєте ви, що слово «прізвище» походить від давньоримського позначення великої родини, на чолі якої обов’язково стояв чоловік, в сім’ю також входили й раби. Потім прізвища стали поширеним явищем в різних країнах, а в наші дні без прізвища взагалі нікуди. Деякі з них заслуговують особливої уваги, про них  і розповідали бібліотекарі філії №9 на годині цікавих фактів.
Прізвище відомого американського актора Арнольда Шварценеггера, що означає в перекладі з німецької мови – «чорний хлібороб», здалося режисерові фільму, в якому дебютував актор, занадто складним. Тому в титрах виконавця головної ролі позначили як Арнольд Сильний. Згідно американської телефонної книги, до Другої Світової Війни в місті Нью-Йорк  жило 22 людини з прізвищем Гітлер, а після війни не залишилося жодного  з однаковим прізвищем диктатора.  
Найпопулярнішим прізвищем в Україні вважається Шевченко. В Англії та США перше місце займає Сміт. У Швеції проживають понад 300 000 Карлсонів. Вони не мають ніякого стосунку до кумедного чоловічка з пропелером і не вважають своїм будинком дах.

 Більше третини населення В’єтнама, записані як Нгуен. Ну а найбільше китайців – майже 100 мільйонів – носять прізвище Лі. Причому у багатьох воно збігається з ім’ям.
Бібліотекарі вирішили дослідити, які цікаві прізвища користувачів  є в нашій  книгозбірні №9.
Надзвичайно різними та цікавими є козацькі - Затуливітер, Жупаненко,Голомозий, Гетьман, Красноштан, прізвища, що походять від професій – Мельник, Гончар, Бондаренко, Кухар, Лимар. Дуже цікаві, антикризові  прізвища – Без'язична, Брехунець, Гармідер, Кучерявий, Музика,  Неня. Цікаво, що чимало користувачів   мають  однакові прізвища з відомими українськими політиками  – Тимошенко, Кучма, Гриценко, Кличко, Луценко. Є і не дуже милозвучні прізвища .
До речі, в Україні з’явився незвичайний сайт під назвою «Рідні», на якому кожен може перевірити, скільки має однофамільців, і дізнатися місця їх проживання.
Хтось стверджує, що оригінальне прізвище допомагає у житті, а хтось настільки його ненавидить, що вирішує змінити.  Тож замість якогось образливого ймення ви можете офіційно стати Квіточкою чи Сонечком.

Немає коментарів:

Дописати коментар