неділю, 25 травня 2014 р.

Прикрасили бібліотеку

                          
 Серед  символіки,  широко використовуваної  українським  народом у повсякденному  житті, а нині несправедливо  призабутої,— символіка використання квітів.  Тому ми і вирішили прикрасити фасад нашої бібліотеки
чудовими  квітами.
Калина — символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов'язують її назву із сонцем, жаром, паланням. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку  якого птахи  їдять  ягоди  і приносять людям  вісті,  іноді  з потойбіччя.
Калина  символізує  материнство: кущ — сама  мати; цвіт,  ягідки — діти. Це також  уособлення  дому, батьків,  усього  рідного. Калина — український символ  позачасового  єднання  народу: живих  з тими,  що відійшли в потойбіччя і тими, котрі ще чекають на своє народження. Калина уособлює й саму Україну. Як символ Батьківщини, вона «проросла» в гімнові січових стрільців:
Ой у лузі червона калина похилилася,
Чогось наша славна Україна зажурилася,
А ми тую червону калину підіймемо.
А ми нашу славну Україну розвеселимо!

 СОНЯШНИК - символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він - чи не найсильніший серед квітів...Соняшник знайшов своє місце під Сонцем. І не міг не знайти, бо постійно орієнтується на небесне Світило - повертає за ним свою схожу на Сонце голову. Тож Сонце його не засліплює, а це означає, що він не боїться осліпнути від успіхів чи досягнень...

Крім цього соняшник символізує Батьківщину: як соняшник повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни. Як Сонце для соняшника - єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Батьківщина - єдина і найвища  цінність. Саме нашу  Кіровоградську землю   називають  краєм соняшників!


Немає коментарів:

Дописати коментар