середу, 22 квітня 2015 р.

Тепер тут зона

Наближається чергова річниця чорнобильської катастрофи — двадцять дев’ята. Слово «Чорнобиль»,яке до катастрофи було назвою невеличкого українського села на Поліссі — зі свіжим повітрям і фруктовими садами — досі асоціюється в нашій свідомості з чорним кольором, що тягнеться трагічним шлейфом з минулого сторіччя до сьогодення. А сучасне (на той час) місто Прип'ять — з дитячими садками, школами, бібліотеками, магазинами, лікарнями — перетворилось і залишається містом-привидом, яке знаходиться в епіцентрі 30-кілометрової «зони відчуження».

Сумні події 29-річної давнини стали темою обговорення бесіди-роздуму «Тепер тут зона,а була земля», що пройшла в бібліотеці-філії №9 для учнів 5-7 класів школи№15. Бібліотекарі  розповіли про хронологію катастрофи, причини і наслідки аварії, про карту забруднення території   України радіоактивними речовинами. Впродовж заходу розглядались такі питання, як масштаби трагедії, радіоактивне отруєння, неймовірні дози випромінювання, саркофаг над четвертим енергоблоком, сьогоденний стан на ЧАЕС тощо. Про все це можна прочитати в науково-популярній літературі і періодичних виданнях з фондів бібліотеки, представлених у книжковій виставці «Чорнобиль — попередження, набат».
Бесіда-роздум перенесла підлітків у ті часи, коли їх батьки були майже такого самого віку, як вони сьогодні. У всіх на вустах лунали слова «глобальна катастрофа», «радіоактивне забруднення», «екологічні біженці», «ліквідатори». Дай Бог, щоб сьогоднішня молодь і майбутні покоління дізнавались про все це тільки зі спогадів, літератури та інших джерел інформації. І нехай атом буде тільки мирним — на благо людства!

                                                                   
   

Немає коментарів:

Дописати коментар