пʼятницю, 10 червня 2016 р.

Літературний вікінг та легіонер



10 червня   бібліотека-філія№9 запросила усіх шанувальників українського слова  на літературний подіум,  приурочений до дня народження найбільш титулованого із сучасних українських письменників «літературного вікінга, легіонера, який завжди готовий до текстових походів і зіткнень з образно художніми стихіями» Василя Шкляра. Уродженцеві Черкащини виповнилося 65 років.
 Бібліотекарі  розказали про історію написання особливо резонансних творів пана Василя – «Ключ» (1999), «Залишенець. Чорний ворон» (2009), «Маруся» (2014), «Чорне сонце. Дума про братів азовських» (2015),  про життя   Василя Шкляра, його громадську діяльність «мовою» буктрейлерів та відопрезентацій.
Кожен його роман стає бестселером, збурюючи широкий розголос серед читацьких кіл. Свого часу знаменитий «Залишенець» («Чорний Ворон») викликав такий шквал дискусій, зокрема й політичних, що вийшов далеко за межі літературного явища. У цьому романі Василь Шкляр чи не вперше в нашій літературі назвав речі своїми іменами стосовно російсько-української війни у ХХ столітті. Хмизу у вогонь автор підкинув ще й тим, що відмовився отримувати присуджену йому Шевченківську премію за режиму Януковича.

 
Твори Василя Шкляра перекладено багатьма мовами, зокрема англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою, російською та ін.
У своїй літературній діяльності письменник принципово жодного разу не скористався спонсорською допомогою, не прийняв жодної державної нагороди.
  В бібліотеці-філії №9 представлено книжкову виставку: «Батько українського бестселера», яка  експонується з 01 червня до 20 червня.

Немає коментарів:

Дописати коментар