пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

Козаки ─ найдивовижніша нація у світі



14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. І водночас у цей день відзначається День українського козацтва. Також 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху.
Президент України у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року відзначив:   «В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!». З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості - свято День захисника  України указом Президента встановлено 14 жовтня .
В переддень свята бібліотека-філія №9 презентувала  книжкову виставку  «Козаки ─ найдивовижніша нація у світі», за назву якій слугує відомий вислів Вольтера.
На  виставці представлені книги, які розповідають про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями.

  • Розділ «Сини Твоєї Батьківщини» зібрав галерею портретів найвідоміших козацьких обранців у дослідженнях різних авторів.
  • Відразу привертає увагу розділ  «Дух козацтва – український дух» - присвячений сьогоденню. Уже другий рік триває російсько-українська війна,яка розпочалася в Криму, а нині палає в Донецькій і Луганській областях. В цій війні разом з мешканцями інших частин України нас захищають і земляки-кіровоградці. Чимало з них уже ніколи не повернуться додому,бо поклали свої життя на вівтар боротьби за свободу країни. Цей розділ - про наших героїв.
  • Не залишить байдужим жодного любителя історичної прози розділ  «Козацтво - право на безсмертя», в якому велич і красу козацької звитяги розкриває Шевченко  в поемах «Іван Підкова», «Гамалія», «Тарасова ніч», «Гайдамаки»; Джордж Байрон у поемі «Мазепа»; Юрій Мушкетик у романі «Яса» та інші  твори вітчизняної і світової художньої літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар